Предстои ни важно събитие – кръщене

В забързаното ежедневие, стрес, преумора и гонене на срокове човек понякога отлага някои доста важни и патриархални неща. Да си призная така се получи в нашето семейство с кръщенето на сина ни, който януари месец навърши 3 години. Не искам да се оправдавам, но една от причините беше факта, че сякаш не можахме да се спрем на решение, кой да бъде кръстник. После почти едновременно с жена ми избрахме най-достойния кръстник, който да бъде като пътеводна светлина и пример за подражание на малкия човек. Втората причина се корени във факта, че съвсем до скоро имахме затруднения със жилището и така улисани от наем до наем и местене по квартири все отлагахме този важен момент. Сега остават десетина дни до кръщенето на сина ни и вече започват първите големи подготовки за самия акт, а и за последвалото празненство след това. Честно да си кажа, решихме да поканим само най-близките роднини. Сполед мен многото хора биха ебизличили този празник на духовността. Някакси си мисля, че самата суматоха би обезличила и намалява духовното в едно толкова важно събитие като кръщаването в христовата вяра. За това решихме да бъдем само отбран кръг

От друга страна, това е един от малкото поводи, в които да се съберем и видим, а така също и да се повеселим заедно, така че може би и не е чак дотам неоправдано едно такова празненство.

Има обаче един доста интересен феномен при подобни събития, а то е че съществува една зависимост колко човека ще поканиш. Когато поканиш един се оказва, че не можеш да не поканиш друг, който ти е пак толкова близък. Когато поканиш втория се оказва, че има и трети, който също трябва да бъде поканен щом си поканил втория и в крайна сметка си поканил много хора, които са ти далечни роднини, но честно казано дори не си ги виждал в последните десет години.

Ние в крайна сметка стигнахме до числото тридесет и пет. Като знаем със сигурност, че някои все ще отпадне в последния момент винаги се случва нещо и така бройката по мои сметки ще е около 30 човека общо.

Кръщенето ще го направим в Клисурския манастир, а след това ще отидем до един хотел ресторант в Берковица. Той се държи от един приятел и съм сигурен, че всичко ще бъде направено както трябва.

Малкоти ни момче по принцип не обича много да се къпе, но пък обича да си играе с вода. Не и от тези малчугани, които дават вид на спокойно дете (все пак докато му бият инжекции с ваксини и други такива почти не плаче), та си мисля, че няма да плаче много докато свещеникът го потапя във водата, но да видим.

Сега, докато ги пиша тези редове вече започвам да усещам първите тръпки на вълнение в себе си. В крайна сметка, това е първото значимо събитие за него от чисто духовна гледна точка.