любимите детски книги

Ето как книгите имат принос за един вълшебен свят и уют в дома

Важна е средата, в която растат малките и какъв пример им давате – не само с поведението си, но и с всеки детайл от интериора на дома.

Книгите са способни да ни пренасят на толкова далечни места, за които понякога можем само да мечтаем. Да, знаем, че те са прозорец към света и ни поднасят вълшебни приключения, изживявания и пътешествия. Няма нищо по-прекрасно от това да ги притежаваме в дома си, особено когато имаме деца.

Целта е не само ние да обогатим мирогледа си през годините, а и да покажем на малките как да го сторят те, да им създадем уют и интериор, в който книгите заемат своето достойно и призово място.

Приносът на ценните книжни издания при възпитанието на децата

  • Развиват въображението и поднасят нов поглед към всяка ситуация;
  • Често с тяхна помощ може да бъде разрешен проблем, който изглежда непосилен за преодоляване;
  • Запознаване с далечни култури и обичаи;
  • Оказват влияние върху резултатите на детето в училище.

Какви книги е добре да съдържа колекцията ни вкъщи

  • Приказки и художествена литература;
  • Детски книги;
  • Книги за дома и градината;
  • Енциклопедии и наръчници;
  • Полезни и практични издания – за отглеждане на домашни любимци, развиване на хоби или умения.

Какви грижи трябва да полагаме за тях и как да ги съхраняваме

Ако в апартамента ви няма отредени етажерки за тях, при следващия ремонт си направете проект за библиотека. Така ще имате достъп до книгите по всяко време, а и ще виждате заглавията, за да избирате по-лесно, когато търсите четиво.

Препоръчително е рафтовете да са отдалечени от прозореца, защото слънцето може да увреди хартията и да предизвика нейното пожълтяване. При липса на подобна възможност, нека поне те да бъдат защитени с подходящи вратички.

Когато шкафовете са затворени предимството е, че ще бъде предотвратено натрупването на прах, който наистина се почиства трудно от страниците.

Влагата е убийствена за състоянието на книгите! Затова е важно да избягвате външните стени, за които подозирате, че могат да създадат потенциална опасност за образуване на мухъл.

За да облекчите търсенето на заглавия, може да организирате подредба по автори, жанрове или цветове. Това зависи от вашите предпочитания и начин на ориентация.

Няма да сбъркате, ако решите да включите книгите като декорация. Те могат да се съчетаят чудесно с картини, красиви сувенири, рамки на снимки и други налични произведения на изкуството в жилището ви.

Не забравяйте и почистването – то трябва да става с четка с мек косъм или с малка приставка на прахосмукачката, която сте увили с марля, за да не увредите книгите.

Очакват ни студените месеци от годината, в които можем да се насладим домашния уют в компанията на любими класически творби, забавни четива или детски приключенски истории. Направете своя избор на сайта на издателство „Изток – Запад“.