Владо от София

Странните или истинските хора на София

Владо не е клошар, както повечето от вас (не е случайно, че в-то е малко) биха го нарекли. Владо е скулптор. Занимава се с керамика, но както каза той:
-Китайците е*аха майката на изкуството!
Владо, не е от хората, които ще срещнете, докато си пиете питието в дискотеката и се чудите, кого, къде и как да изпецкате.
Владо, не е от хората, които ще поканите на море с вас.
Владо не е от хората, заради които ще се мазните на шефа, ще го лъжете, ще прецаквате всички около себе си, с единствената цел, да получите дребното увеличение на заплатката си.
Владо, не е от хората, които представляват какъвто й да било интерес за дребните ви душички…
Владо е невидим, поне за повечето от вас. Всъщност, ако имате смелостта да се погледнете в „огледалото”, ще установите, че вие и Владо не се различавате много. Малко са онези, които биха си го признали, нали?
Владо трудно говори за себе си, макар да си личи, че има нужда от приятел, с който да си поприказва. Трябваха ми пет минути, докато го убедя, че не му мисля лошото, и че просто искам да си поприказваме!
Владо, за разлика от вас, няма користни цели.
Владо, за разлика от вас, е истински!

странните и истински хора в София

И когато утре Владо си отиде, на никой от вас няма да му направи впечатление. Така както си заминаха завинаги много други свестни и истински хора в България. А те винаги си отиват така – тихо, без мълва, без заря. Дори понякога без роднините им да разберат, защото те са заети там някъде далече зад океана или просто за забравили за Владко.